Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BiH: Italijanski 'Pizzarotti' želi graditi Koridor 5C


Italijanski građevinski gigant iz Parme "Pizzarotti" izrazio je interesiranje i spreman je finansirati gradnju kompletnog Koridora 5C, piše danas "Dnevni avaz".

Predstavnici ove kompanije boravili su jučer u posjeti Ministarstvu prometa i komunikacija BiH, gdje su razgovarali s ministrom Ismirom Juskom te su ga upoznali s programom i ulaganjima u građevinsku infrastrukturu širom svijeta.

Radi se o kompaniji koja je na evropskom i svjetskom tržištu još od 1910. i ima veliko međunarodno iskustvo na gradnji velikih infrastrukturnih projekata, od Italije, Izraela, Švicarske, SAD, Rusije, Kuvajta, Monaka, Crne Gore. Budžet ove kompanije veći je od milijardu eura, a bili su izvođači radova u 44 države.

Kompanija trenutno realizira projekte u Evropi, Americi, zemljama Zaljeva, jugoistočnoj Aziji i sjevernoj Africi.

Kompanija "Pizzarotti" učestvovala je gradnji autoputa u Saudijskoj Arabiji, Poljskoj, Moldaviji... Zanimljivo je da je ova firma učestvovala i u gradnji metroa i aerodroma u Parizu, ali i elitnih apartmana u Monte Karlu.

"Avaz" saznaje da su jučer na sastanku izrazili punu spremnost da učestvuju u gradnji Koridora 5C na način ili da dobiju dozvolu za koncesiju ili da budu klasični izvođači radova uz cijelu domaću operativu i mašineriju.

Pokazali su interesiranje i da učestvuju u gradnji tunela „Prenj" ukupne dužine oko deset kilometara, jer posjeduju veliko iskustvo i svu tehničku opremu za izvođenje ove vrste građevinskih radova.

"Njima bh. građevinsko tržište nije nepoznato, jer su već ranije pokazivali interes za gradnju Koridora 5C putem međunarodnih tendera. Dobro poznaju ovu oblast i pozvali su nas da ih posjetimo u Italiji u narednom periodu", rečeno je iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

XS
SM
MD
LG