Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lideri EU o Ukrajini: Europa će vršiti pritisak na Rusiju, bez obzira na stav SAD


Ukrajinski vojnici na ulicama Avdijivke, 2017.

Europska unija (EU) treba i dalje vršiti pritisak na Rusiju kako bi prestali sukobi na istoku Ukrajine, bez obzira na stav administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa o Moskvi, izjavili su danas europski dužnosnici.

"Ono što je sigurno jeste da je u EU jasan stav o ilegalnoj aneksiji Krima… kao i o neophodnosti potpunog provođenja sporazuma iz Minska", koji bi trebalo da ponovno uspostave mir u Ukrajini, izjavila je visoka predstavnica EU Federica Mogherini.

Po dolasku na ministarski sastanak u Bruxellesu, Mogherini je na pitanje u vezi sa najavom predsjednika SAD-a o otopljavanju odnosa sa Rusijom rekla da "nije na njoj da govori o stavu američke administracije o Ukrajini, već o stavu EU".

Mogherini je rekla da je poštovanje primirja na istoku Ukrajine, gdje je nasilje eskaliralo 29. januara, "obaveza".

Šef britanske diplomacije Boris Johnson apelirao je da i dalje treba vršiti pritisak na Rusiju po pitanju Ukrajine.

"Velika Britanija će insistirati na tome da nema govora da se ublaže sankcije protiv Moskve i bliskih suradnika predsjednika Vladimira Putina", rekao je Johnson.

Španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis rekao je da je politika EU jasno formulirana i da se neće mijenjati, bez obzira na poteze nove američke administracije.

"Kada bude bilo stvarnog napretka u provođenju sporazuma i Minska, mogli bismo da razmotrimo sankcije", rekao je Dastis.

Na terenu se nastavljaju sukobi u gradu Avdijivka na istoku Ukrajine.

U borbama vladinih snaga i proruskih separatističkih pobunjenika u posljednjih sedam dana poginulo je više od 30 civila i vojnika.

XS
SM
MD
LG