Dostupni linkovi

Delawie: Obrazovanje ključ u prevenciji nasilnog ekstremizma


Greg Delawie, na okruglom stolu u Đakovici u organizaciji Inicijative kosovskih žena
Greg Delawie, na okruglom stolu u Đakovici u organizaciji Inicijative kosovskih žena

Nasilni ekstremisti šire priče, poruke i ideologije kako bi privukli pojedince, pa i cele zajednice u svojoj orbiti. Okrenuti su nezadovoljnim mladim ljudima, bez posla ili osećaja pripadnosti i eksploatišu društvene medije kako bi povećali svoje redove i učinili da se strah širi lančano.

To je izjavio u utorak američki ambasador na Kosovu, Greg Delawie, na okruglom stolu u Đakovici u organizaciji Inicijative kosovskih žena.

„Ojačavanje civilnog društva je kritično u sprečavanju društvene marginalizacije koja hrani ovaj ciklus straha i besa i osećaj nepravde čemu su posvećeni ekstremisti. Dok se mi oslanjamo na bezbednost vlade i vladavinu zakona za poraz aktivnih terorista, proaktivno učešće, rad na prevenciji sledeće generacije nasilnog ekstremizma, zahteva da svi budu deo rešenja“, kazao je Delawie.

On je dodao da su lokalne zajednice najjače sredstvo u borbi protiv radikalizacije omladine. Stoga, dodao je, mora da se investira u omladinu materijalnim sredstvima i značajnim političkim osnaživanjem.

„Moramo ohrabriti mlade ljude da se posvete miru, raznolikosti i međusobnom poštovanju. Obrazovanje igra presudnu ulogu – u školi i domovima – u dobijanju bitke za umove budućih generacija“, kazao je Delawie.

XS
SM
MD
LG