Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tusk s Markovićem: Za Balkan, EU nema alternativu


Duško Marković i Donald Tusk

Predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk ocenio je danas da za Zapadni Balkan "nema bolje alternative" od Evropske unije (EU) koja "ima potencijal da ujedini države i narode" u regionu.

"Neprijatelji liberalne demokratije, uprkos našim slobodama i slobodnoj trgovini, danas promovišu nacionalni egoizam, govor nasilja. Oni su protiv vaše atlantske budućnosti, govore o alternativi Evropi.", rekao je Donald Tusk na konferenciji za novinare u Briselu poslije susreta sa crnogorski premijerom Duškom Markovićem.

Tusk je upozorio da "nažalost danas nacionalističke poruke i populizam osvajaju tle u Evropskoj uniji, uključujući Zapadni Balkan ".

"Za ostatak Balkana nema bolje alternative od Evropske unije i svega što ona predstavlja. To znamo iz iskustva" , rekao je Tusk i dodao da "EU ima snagu da ujedini zemlje i ljude u regionu i pomogne da prevazidju mržnje iz prošlosti i grade budućnost, stabilnost i pomirenje".

Predsednik Evropskog saveta je pružio punu podršku težnjama Crne Gore da postane članica EU i NATO "što je i u strateškom interesu Evropske unije".

Marković je u izjavi koju je dao novinarima posle razgovora s Tuskom, podvukao da će vlada u Podgorici nastaviti da svim snagama sprovodi reforme i ispunjava uslove za članstvo u EU.

Crnogorski premijer je naglasio da se nada da će i pored izazova s kojima se suočava EU i prioritetnih ciljeva država članica, nastaviti da vrednuje rezultate koje Podgorica ostvaruje u evropskim reformama, čime će "podstaći državu i društvo da jednako i posvećeno nastave reforme na putu pridruživanja EU".

Tusk je ohrabrio vlasti u Podgorici da uspostave dijalog s opozicijom "na dobrobit cele zemlje" i rekao da treba da se "razjasne neka preostala pitanja vezana za takozvani pokušaj državnog udara".

"To može pomoći da se povrati poverenje i pokrene dijalog", predočio je Tusk.

"Crna Gora predvodi u pregovorima o članstvu(s EU)", istakao je predsednik Evropskog saveta i podstakao vlasti u Podgorici da "udvostruče napore za reforme na polju vladavine zakona, bitke protiv korupcije i organizovanog kriminala tako da rezultate toga osete i obični ljudi".

Po tome će, dodao je on, i EU i crnogorski gradjani donositi sud o radu vlade u Podgorici.

"U spoljnoj politici je Crna Gora činjenički članica EU", naveo je Tusk, naglasivši da Podgorica u potpunosti primenjuje EU sankcije prema Rusiji.

"Crna Gora svoju nezavisnost stekla mudro i strpljivo bez nepotrebnih žrtava" i potom uspostavila dobre odnose sa susedima, istakao je čelnik EU, dodavši da "želi da vaši susedi mogu da vas prate na tom miroljubivom putu i valjanoj budućnosti".

Crnogorski premijer je rekao da su "sumnje opozicije u transparentnost oktobarskih izbora neutemeljene, ali bez obzira na to preneo sam spremnost vlade da obezbedi uslove za nastavak političkog dijaloga kako bi se opozicija vratila u parlament i doprineli jačanju demokratije i političkog sistema".

Marković je posetio danas Brisel gde se pored Tuska sastao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem.

Poseta Briselu je prva od Markovićevog imenovanja na dužnost premijera u novembru prošle godine.

XS
SM
MD
LG