Dostupni linkovi

Kosovo: 44 žene učestvovale u konfliktima na Bliskom istoku


Kosovski centar za bezbednosne studije saopštio je da je od početka konflikta u Siriji i Iraku, između 2012. i 2016. godine, 44 žena bilo uključeno u tim konfliktima, a među njima i 27 dece.

Na osnovu istraživanja ovog centra, "žene koje su učestvovale u terorističkim organizacijama pružale su negu, promovisale su ideologiju ekstremnog nasilja i regrutovale ostale žene kako bi se pridružile ekstremističkim grupama".

Policija Kosova je pronašla samo sedam žena koje su se vratile na Kosovu, dok se jedna suočila sa optužnicom i čeka na presudu.

U izveštaju Centra se naglašava da su njih šest izolovane i bez institucionalne podrške dok neke od njih koje su se vratile, a izgubile supružnike, morale su da se ponovo udaju.

Organi bezbednosti su saopštili da je 316 kosovskih državljana uzelo učešće u stranim konfliktima, a da se tamo još uvek nalaze njih 140. Veruje se da se vratilo njih 117, a 35 je kažnjeno.

Skupština Kosova je usvojila zakon koji zabranjuje odlazak Kosovara na strana ratišta, a koji predviđa kazne od pet do 15 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG