Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija: Dekriminalizacija nekih oblika obiteljskog nasilja


Ruska Duma

Zakon koji će dekriminilazirati neke oblike obiteljskog nasilja prošao je drugo, od tri glasanja u Dumi bez obzira na oštre kritike organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Usvojen je gotovo jednoglasno. 358 poslanika je podržalo zakon, a tek dva glasa su bila protiv, a jedan suzdržani.

Pristalice zakona kažu da se njime spriječava miješanje države u obiteljske stvari, jer je obitelj jedna od tradicionalnih ruskih vrijednosti na čemu ustrajava ruski predsjednik Vladimir Putin.

Prema tom zakonu dekriminaliziraju se slučajevi napada na članove obitelji koji ne izazivaju tjelesne povrede, te se predlaže da se iz Krivičnog zakonika izuzmu fizički napadi na članove obitelji ako nisu ponovljeni.

Jedna od predlagača zakona, Olga Batalina odbacila je optužbe da bi se ovim zakonom širi nekažnjivost za one koji zlostavljaju članove svoje obitelji.

Amnesty International je prijedlog zakona nazvao “bolesnim pokušajem da se trivijalizira obiteljsko nasilje.”

Protivnici zakona namjeravali su održati i protest u Moskvi, ali im je vlast to zabranila.Putem interneta prikupili su više od 200 tisuća potpisa protiv zakona

Prođe li zakon još jedno glasanje u Dumi, te nakon toga i u gornjem domu parlamenta, na snagu stupa kada ga potpiše ruski predsjednik Vladimir Putin.

XS
SM
MD
LG