Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vučić: Jasno je da priznavanje Kosovo neće biti tema


Premijer Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je očigledno da neko ne želi nastavak dijaloga Beograda i Prišine i da je jasno da priznavanje Kosova ili povlačenje poternica neće biti tema današnjeg dijaloga, kao i da je upotreba oružja na severu Kosova važnija tema.

"Mi idemo na otvoren razgovor, ali da razgovaramo o priznanju Kosova i o tome da je dozvoljen ratni zločin, taj film nećete gledati. O tome neću da razgovaram", rekao je Vučić u utorak novinarima u Inđiji i dodao da je bolje da prištinska strana kaže da neće da razgovara, nego da izmišlja teme o kojima se neće razgovarati.

Upitan šta će uraditi ako predsjednik Kosova Hašim Tači zatraži na pregovorima priznavanje Kosova, kako je najavljivao, Vučić je rekao: "Kažete im 'aj sad popijte još jednu kafu, polijte se vodom, i sad od početka nešto o čemu možemo da razgovaramo. Pustite ih malo. Ima tamo u blizini da se umijete... Imamo važnijih tema a to su upotreba oružja i orudja".

On je rekao da je čuo neke najave prištinske strane, ali da ih se ne plaši.

"Čuo sam neke najave 'Mi ćemo večeras da kažemo Srbima', kad god su tamo nikad mi ništa nisu rekli", rekao je Vučić.

Dijalog Beograda i Prištine večeras će biti nastavljen na najvišem nivou, beogradsku stranu predstavljaće predsednik Tomislav Nikolić i premijer Vučić, dok će prištinsku stranu predstavljati predsednik Kosova Hašim Tači i premijer Isa Mustafa. Dijalog se vodi pod pokroviteljstvom visoke komesarke Evropske unije Federke Mogerini.

Premijer Vučić je rekao i da se velika opasnost nadvila nad Srbijom i da bi "lopovi, kriminalci i oni koji su pljačkali", preko svojih predstavnika, po svaku cenu, hteli da se vrate na vlast.

"Na tu opasnost ćemo odgovoriti borbenošću, nećemo se lako predati iako su oni favoriti, mi ćemo se boriti za budućnost, a oni neka se bore za prošlost", rekao je Vučić novinarima u Inđiji.

On je rekao da je za predizbornu kampanju potrebno 35 do 40 dana i da će Srpska napredna stranka, čiji je predsjednik, tokom nje odgovoriti borbenošću, i da se neće predati.

Vučić je novinarima rekao i da razmišlja i o predsedničkim i o parlamentarnim izborima.

"Razmišljao sam i o parlamentarnim izborima , o svemu sam razmišljao i nastaviću da razmišljam", kazao je on.

XS
SM
MD
LG