Dostupni linkovi

Vučić i Zvizdić poručili da su prioriteti mir i stabilnost


Delegacija BiH na čelu sa Zvizdićem u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

Očuvanje mira i stabilnosti u odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije, u momentu pojačanih regionalnih tenzija, prioritet je za državnike dve strane – zaključak je nakon razgovora premijera Denisa Zvizdića i Aleksandra Vučića u Beogradu.

Upućena je i zajednička poruka da Srbija BiH poštuje kao državu, a Republiku Srpsku kao entitet i najavljen novi zamajac u ekonomskoj saradnji i infrastrukturnim projektima.

Aktuelno stanje u bilateralnim odnosima dve države i ekonomska saradnja teme su koje su potencirali dvojica državnika. Međutim, nezaobilazna je bio i Milorad Dodik, entitetski predsednik koji se zbog antidejtonovskog delovanja našao na crnoj listi Sjedinjenih Država.

Denis Zvidzić se posle novinarskog pitanja osvrnuo na mogućnost da se na sličan korak uskoro odluči i Nemačka.

“To nije dobra poruka za jednu državu. Niti za strane investitore koji žele da ulažu u Bosni i Hercegovini. Zaista moramo priznati da permanentno antidejtonsko djelovanje je u suštini dovelo do toga. I ja očekujem da će to biti dobra poruka i dobra pouka za sve u BiH. Da će lideri koji su to radili promeniti svoju retoriku i okrenuti se ka životnim i ekonomskim pitanjima”, rekao je Denis Zvizdić.

On je naveo i da nadležne službe u BiH rade na otkrivanju i procesuiranju napadača na premijera Srbije u Potočarima tokom obeležavanja godišnjice genocida u Srebrenici koji su nad Bošnjacima jula 1995. godine počinile srpske snage.

Njegov domaćin u Beogradu Aleksadndar Vučić ponovio je svoj već dobro znan stav da Srbija Dodiku neće uvoditi sankcije. Javnosti je kao obrazloženje ponudio dva razloga.

“Prvi je taj što smatramo da sankcije ne donose nikakvo rešenje. Drugi je što postoji odluka u srpskoj vladi, koja je rekao bih više prečutna.... I odluka između različitih predstavnika srpskog naroda koji žive u Republici Srpskoj, Srbiji i drugim delovima u regionu da nam se nikada više ne ponovi vreme iz devedesetih godina kada smo jedni drugima postavljali blokade na Drini.”

Vučić je, prema sopstvenim tvrdnjama, istovetno obrazloženje nedavno ponudio i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Kada je reč o ekonomiji, barem prema obećanjima dvojice državnika, za dve države, ali i region stižu bolji dani. Premijer BiH Zvizdić je sa Vučićem najavio izgradnju autoputa koji će povezati prestonice dve države Sarajevo i Beograd.

“Bosna i Hercegovina će vrlo brzo u narednih trideset dana odlučiti koja je to trasa koju ćemo ponuditi. Nadam se da ćemo se vrlo brzo dogovoriti i o samoj trasi, a onda ćemo biti u prilici i da na bazi naših jasnih odluka pozovemo i kreditore i investitore da nam pomognu u realizaciji tako važnog projekta. U istu ravan stavljamo i pitanje povezanosti Sarajeva i Beograda željezničkom prugom”, poručio je Zvizdić.

Dogovoren je i zajednički rad na sanaciji ukupno jedanaest mostova koji povezuju dve države što će koštati ukupno šest miliona i šestotina hiljada evra, rekao je premijer Vučić. Precizirao je da su glavni preduslov za sve to potpuna opredeljenost za mir i saradnju u čitavom regionu – na šta je, kako kaže, Srbija spremna.

“Ako postoji bilo kakva bojazan od nastavka političkih sukoba koji bi mogli završiti na lošiji način, Srbija će dati sve od sebe da okrene tu putanju u suprotnom smeru i da naše dvije zemlje sarađuju. Srbija ima dobre odnose sa BiH, ti odnosi se ogledaju u trgovinskoj razmeni. BiH je treća izvozna destinacija za Srbiju i svake godine imamo uvećanje naše trgovinske razmene”, rekao je Vučić.

Državna delegacija BiH u Beogradu boravi od nedelje uveče kada su njeni predstavnici imali neformalne sastanke sa premijerom Srbije Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem. Svečanim dočekom ispred palate Srbije u ponedeljak ujutru počeo je zvanični deo posete. Osim Denisa Zvizdića, delegaciju BiH čine i zamenik predsedavajućeg i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, zamenik predsedavajućeg i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, ministar spoljnih poslova Igor Crnadak i ministar komunikacija i transporta Ismir Jusko.

XS
SM
MD
LG