Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trump: Demokrate su same krive za hakiranje


Donald Trump

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump okrivio je žrtvu navodnih ruskih cyber napada, Nacionalni komitet Demokratske stranke, da je sam dozvolio upad hakera u svoje računarske sisteme.

Nakon jučerašnjeg sastanka sa vrhom američkih obavještajnih službi koje su mu predale povjerljivi izvještaj o navodnim pokušajima Rusije da utiče na predsjedničke izbore 2016. godine, Trump se ponovo oglasio na Twitteru.

"Veliki nemar Nacionalnog komiteta Demokratske stranke dozvolio je da dođe do hakiranja. Nacionalni komitet republikanaca ima jaku odbranu", naveo je Trump na društvenoj mreži.

U javnoj verziji zvaničnog izvještaja obavještajnih službi navodi se da je ruski predsjednik Vladimir Putin lično naredio da se utiče na američku predizbornu kampanju u korist Trumpa, između ostalog tako što će koristiti "botove" da šire negativnu propagandu o protukandidatkinji Hillary Clinton, hakirati određene e-mailove u stožeru demokrata i predati ih WikiLeaksu.

U izvještaju, objavljenom nedugo nakon sastanka sa Trumpom, ne navodi se na koji način su SAD došle do informacija. Nakon sastanka sa šefovima obavještajnih službi, Trump je AP-u rekao da je "puno saznao" i da mu se "mnogo sviđaju", ali je odbio kazati da li prihvata navode da mu je Rusija pomogla da pobijedi na izborima.

XS
SM
MD
LG