Dostupni linkovi

Obavještajne službe: Putin naredio kampanju čiji je cilj bila Trampova pobjeda


Dokazi pokazuju da se nije uticalo na ishod izbora zato što nije bilo nikakvog remećenja mašina za glasanje: Donald Trump
Dokazi pokazuju da se nije uticalo na ishod izbora zato što nije bilo nikakvog remećenja mašina za glasanje: Donald Trump

Obavještajne službe SAD tvrde da su došle do saznanja da je predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio hakersku kampanju čiji cilj bio da se pomogne Donaldu Trampu da pobjedi na predsedničkim izborima.

Izabrani američki predsednik Donald Tramp prethodno je rekao danas da je imao "konstruktivan sastanak i razgovor" u Njujorku sa šefovima američkih obaveštajnih službi, ali je naglasio da bilo kakvi pokušaji hakovanja nisu imali "apsolutno nikakvog efekta" na ishod novembarskih predsedničkih izbora u SAD.

Tramp je izdao saopštenje ubrzo posle izveštaja obaveštajnih službi o navodnim ruskim pokušajima da upadom u elektronski sistem utiču na američke predsedničke izbore.

"Iako Rusija, Kina i druge zemlje, grupe i pojedinci spolja stalno pokušavaju da probiju sajber-infrastrukturu naših državnih institucija, naših kompanija i organizacija kao što je Demokratska stranka, to nije imalo apsolutno nikakvog efekta na manipulaciju elektronskih glasačkih mašina", rekao je Tramp u saopštenju posle sastanka sa šefovima obaveštajnih službi u Njujorku.

Tramp nije rekao da li se složio sa zaključcima istrage obaveštajnih agencija. On je ranije bio vrlo kritičan prema navodima da je Rusija pokušala da se umeša u izbore.

Šefovi obaveštajnih službi su zvanično optužili ruske vlasti za upad u komunikacije američke Demokratske stranke i jednog bliskog saradnika Trampove suparnice na predsedničkim izborima, Hilari Klinton, tokom izborne kampanje.

Ali, Tramp je rekao da njegovi dokazi pokazuju da se nije uticalo na ishod izbora zato što nije bilo nikakvog remećenja mašina za glasanje.

Zvaničnici sa kojima se danas sastao su direktor Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper, direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džon Brenan i direktor Federalnog obaveštajnog biroa (FBI) Džejms Komi.

XS
SM
MD
LG