Dostupni linkovi

AI: Iračke milicije čine ratne zločine koristeći oružje sa Zapada


Pripadnici šiitske paravojne milicije, Irak
Pripadnici šiitske paravojne milicije, Irak

Provladine iračke milicije čine "ratne zločine" sa oružjem koje je Zapad dostavio Iraku, piše u danas objavljenom izvještaju međunarodne organizacije za odbranu ljudskih prava Amnesty International (AI).

Iračke paravojne milicije, uglavnom šiitske, koriste ovo oružje za djela kojima se krše ljudska prava kao što su otmice hiljade muškaraca, uglavnom sunita, mučenja i pogubljenja bez suđenja, kao i neopravdano uništavanje dobara, navodi ova nevladina organizacija.

"Snabdjevači oružja, kao što su SAD, evropske zemlje, Rusija i Iran treba da budu svjesni da postoji realan rizik da će svo to oružje dostavljeno Iraku završiti u rukama milicija s prošlošću obilježenom kršenjima ljudskih prava", rekao je Patrick Wilken, istraživač koji se bavi kontrolom oružja i ljudskim pravima u organizaciji AI.

AI je već više puta prošlih nekoliko mjeseci izrazio zabrinutost zato što pripadnici ovih milicija ubijaju, muče i arbitrarno drže u pritvoru hiljade civila koji bježe iz zona pod kontrolom Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) u Iraku, posebno oko Mosula.

U danas objavljenom izvještaju navodi se da je prema istraživanjima sprovedenim na terenu od juna 2014. i stručnim analizama fotografija i video snimaka, utvrđeno da pripadnici ovih paravojnih milicija koriste dostavljeno oružje proizvedeno u najmanje 16 zemalja, posebno tenkove i artiljeriju.

XS
SM
MD
LG