Dostupni linkovi

Trump protiv premještanja zatvorenika iz Guantanama


Vojni zatvor Guantanamo, Kuba
Vojni zatvor Guantanamo, Kuba

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump ponovio je svoje protivljenje premještanju zatvorenika iz američkog vojnog zatvora u Guantanamu u druge zemlje.

On je to objasnio time što se radi o "izrazito opasnim ljudima".

Istovremeno, Predstavnički dom američkog Kongresa, u kom većinu imaju republikanci, želi da "progura" vojni budžet od 611 milijardi dolara, koji je za 3,2 milijarde dolara veći od prijedloga odlazećeg predsjednika Baracka Obame.

Tim zakonom o vojnom budžetu predviđa se zabrana zatvaranja zatvora u zalivu Guantanamo na Kubi, Pentagonu se zabranjuje smanjenje broja vojnih baza i planira se dodjela najvećih povišica američkim vojnim trupama za šest godina, prenijela je agencija AP.

Zakonodavci bi danas trebalo da se izjasne o tom zakonu, koji bi dao "zeleno svuetlo" za vojnu potrošnju u fiskalnoj godini koja je počela 1. oktobra 2016.

Tokom svog mandata Obama je u više navrata obećao zatvaranje zatvora u Guantanamu, koji je nazvao sredstvom za regrutovanje ekstremističkih grupa.

Međutim, Donald Trump je u svojoj predsjedničkoj kampanji ne samo obećao da će zatvor ostaviti otvorenim, već i da želi da ga "popuni sa lošim momcima".

XS
SM
MD
LG