Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turska optužila militante IDIL-a za ubistvo 30 civila u Siriji


Al- Bab sirijski grad u blizini granice sa Turskom kojeg kontroliše IDIL

Turska armija je optužila militante takozvane "Islamske države" (IDIL) za ubistvo najmanje 30 civila koji su pokušavali da pobjegnu iz sirijskog grada Al- Baba, koje Ankara i njihovi sirijski saveznici- pobunjenici pokušavaju da osvoje već sedmicama.

Civili su ubijeni je minama i bombama kućne izrade kada su pokušavali da napuste grad koji je u blizini granice sa Turskom, izvjestila je državna agancija Anadolu u ponedjeljak.

Sirijski pobunjenici uz podršku turskih trupa pokušavali su da preuzmu sirijski grad Al -Bab, kojeg kontroliše IDIL u okvoru operacije " Eufratov štit" koju je Turska započela prije nekoliko mjeseci.

Ankara je 24. avgusta poslala kopnene trupe da podrže dio sirijske opozicije koji podržavaju sa ciljem čišćenja graničnog pojasa od militanata IDIL-a ali i da bi spriječili kurdsku teritorijalnu ekspanziju.

Do sada je 36 turskih vojnika poginulo u operaciji "Ufratov štit", a 16 vojnika je prošle sedmice ubila takozvana "Islamska država" i to je najveći gubitak od kada je operacija turske vojske započela na sirijskoj teritoriji.

Britanska Sirijska opservatorija za ljudska prava, optužila je Tursku za ubistvo 88 civila u vazdušnim udarima na Al-Bab, uključujući i 21 dijete.

Turska je vojska demantovala takve tvrdnje.

XS
SM
MD
LG