Dostupni linkovi

Deo Srpske liste se vratio u institucije Kosova


Samo povlačenje pred problemima i bojkot institucija nisu ništa promenili: Slavko Simić u Skupštini Kosova
Samo povlačenje pred problemima i bojkot institucija nisu ništa promenili: Slavko Simić u Skupštini Kosova

Jedan deo poslaničkog kluba Srpske liste vratio se danas u Skupštinu Kosova, jer, kako navode, “samo povlačenje pred problemima i bojkot institucija već drugi put” nisu ništa promenili.

Poslanici ove liste, koji pripadaju Pokretu socijalista kao i Slobodan Petrović iz Samostalne liberalne stranke, prisustvuju danas sednici o budžetu Kosova. Ne prisustvuju oni koji pripadaju Srpskoj naprednoj stranci.

Inače, unutar Srpske liste došlo je do raskola zbog prošlonedeljne smene Ljubomira Marića iz SNS-a, kosovskog ministra za administraciju lokalne samouprave.

Predsednik poslaničkog kluba Srpske liste, Slavko Simić, pred skupštinskom govornicom u četvrtak kazao je da politički uslovi za povratak realno nisu ispunjeni jer svi moraju da budu svesni koliko je teško vratiti se u institucije gde se “ignorišu potrebe i prava zajednice”.

On je poručio Skupštini, vladi i međunarodnoj zajednici da je ovo „poslednji pokušaj provere demokratije na Kosovu“.

„Srpska lista će preko svojih političkih predstavnika nastaviti da se dosledno bori za prava srpske zajednice i borićemo se isključivo preko centralnih institucija i tako ispuniti naš cilj. A to je jače institucionalni pozicioniranje i poštovanje svih prava srpskog naroda koji živi na Kosovu“.

On je podsetio da je Srpska lista i dalje protiv Zakona o Trepči i Zakona o strateškim investicijama, ali je dodao da se samo direktnim učešćem mogu braniti interesi srpskog naroda.

„Sigurno je da su to zakoni koji ugrožavaju interese i opstanak Srba na Kosovu, ali, da bi smo bili u mogućnosti da branimo naše vitalne interese, mi moramo da se vratimo ovde u institucije i dalje da pružamo otpor ovim zakonima koji zaista nisu dobri za srpsku zajednicu“.

On je dodao da će konstantno vršiti pritisak za poštovanjem koalicionog dogovora, kao i briselskog dogovora o Zajednici srpskih opština.

„To je prioritet našeg budućeg rada i delovanja, a isto tako ocekujem da naši koalicioni partneri, Demokratski savez i Demokratska partija ispoštuju dogovore i odmah pokrenu proces formiranja Zajendice“, dodao je Simić.

Simić je takođe obavestio Skupštinu da poslanički klub Srpske liste više ne broji 11 već devet poslanika, jer su Nenad Rašić i Adem Hodža isključeni iz kluba zbog „političke krize unutar Srpske liste“.

Drugi deo Srpske liste u sredu je izdao saopštenje da je većina poslanika Srpske liste u Skupštini donela odluku o smeni Slavka Simića sa mesta šefa poslaničke grupe.

„Ovakvu odluku donela je većina (šest od 11) poslanika Srpske liste, nakon što je Simić, sa manjom grupom članova naše poslaničke grupe, tajno dogovorio sa kosovskim premijerom Isom Mustafom smenu ministra Ljubomira Marića“, dodaje se u saopštenju kojeg su potpisali poslanici Jelena Bontić, Jasmina Živković, Saša Milosavljević, Srđan Popović, Adem Hodža i Nenad Rašić.

Simić je nakon toga izjavio da nije i ne može biti smenjen, jer Lista Srpska broji devet poslanika, navodeći da su 21.12. dopisom informisali Skupštinu Kosova da su na sastanku prethodnog dana parlamentarnu grupu „Lista srpska“ napustili Nenad Rašić i Adem Hodža.

XS
SM
MD
LG