Dostupni linkovi

Nove pumpe NIS-a uprkos protivljenju Kosova


Marko Đurić: Idem Kosovom kao Isa Mustafa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

I pored zabrane kosovskih vlasti, direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Marko Đurić, prisustvovao je otvaranju benzinske pumpe Naftne industrije Srbije u Severnoj Mitrovici.

Zbog toga je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova uputilo protestnu notu Evropskoj uniji i "svim medjunarodnim institucijama". Kako su naveli, protestuju zbog neprimerenog ponašanja direktora Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije, koji je boravio na severu Kosova i pored toga što nije dobio dozvolu od kosovskih vlasti.

Ministarstvo smatra neprihvatljivim takvo ponašanje, i dodaje da je Đurić na taj način isprovocirao kosovske institucije i bezbednosne organe.

"Ilegalan ulazak na Kosovo je u suprotnosti sa sporazumom o posetama postignutom u Briselu između Kosova i Srbije. Posete treba da se odobre ili ne najmanje 24 sata pre posete", dodaje se u saopštenju.

Dodaje se da je on preko prelaza prošvercovan vozilom hitne pomći.

Uz pomenutu pumpu, otvorena su još dva NIS-ova maloprodajna objekata u Zvečanu i Zubinom Potoku. Zvanična Priština smatra da se radi o ilegalnom delovanju Naftne industrije Srbije i o pokušaju ruskog uticaja na Kosovu i šire. Iz Ministarstva spoljnih poslova prethodno su za RSE potvrdili da je Đuriću odbijen zahtev za posetu Kosovu.

Marko Đurić je do pumpe u Severnoj Mitrovici stigao taksi vozilom. Od Policije Kosova nismo mogli da dobijemo odgovor na to kako je Marko Đurić i pored zabrane Ministarstva spoljnih poslova uspeo da uđe na Kosovo. Ali, sigurno je da su o tome bili obavešteni s obzirom da su se u neposrednoj blizini pumpe nalazili pripadnici policije.

Đurić je međutim novinarima rekao da je bio prinuđen da se kreće kao premijer Isa Mustafa, alaudirajući na događaj kada je Mustafa ovog meseca posetio sever Kosova koristeći se alternativnim putevima zbog protesta lokalnog srpskog stanovništva.

“Ja sam prinuđen da se ovih dana po Kosovu i Metohiji krećem kao Isa Mustafa. Ne mislim da to na bilo koji način doprinosi normalizaciji odnosa. Ali ja sam slobodan čovek, Srbija je slobodna zemlja, i mi ovde znamo kako se čuvaju i baštine tekovine lične slobode. Tako da, čuvajući svoju slobodu kretanja, ja čuvam i trudim se i borim se za to da očuvak slobodu kretanja i slobodu građanskih i ličnih prava svih naših građana“, kazao je Đurić.

Đurić je okupljenima u Severnoj Mitrovici rekao i da će NIS pumpe prodavati „domaće gorivo“, i da je njihovo poslovanje legalno, jer se radi o „privrednim oraganizacijama koje su registrovane u oba sistema“.

„Ovo na neki način označava još jednu od lasta oživljavanja privrednog života, a posebno smo ponosni zato što brend Naftne industrije Srbije posle 17 godina možemo da vidimo praktično u punom sjaju na Kosovu i Metohiji“, kazao je Đurić.

Ministarka za dijalog u Vladi Kosova, Edita Tahiri, dan ranije je međutim saopštila da se radi o ilegalnom poslovanju NIS-a i da je o tome obaveštena Evropska unija.

Trebamo biti maksimalno oprezni u sprečavanju uspostavljanja ruskog uticaja na Kosovu jer to može biti rizik po nacionalnu sigurnost naše države: Edita Tahiri
Trebamo biti maksimalno oprezni u sprečavanju uspostavljanja ruskog uticaja na Kosovu jer to može biti rizik po nacionalnu sigurnost naše države: Edita Tahiri

Ona je dodala da je kosovsko Ministarstvo trgovine i industrije potvrdilo da je kompanija „Nispetrol“ ušla na teritoriju Kosova i uspostavila tri prodajne tačke bez prethodno dobijene licence od strane kosovskih institucija.

Državne institucije su takođe upozorene na opreznost, uzimajući u obzir informaciju da ova kompanija "donosi rusku naftu na Kosovo".

„Trebamo biti maksimalno oprezni u sprečavanju uspostavljanja ruskog uticaja na Kosovu jer to može biti rizik po nacionalnu sigurnost naše države, i može predstavljati geostrateški rizik za Kosovo i region. Ovo pitanje treba da se tretira od naših državnih institucija u kontekstu rizičnih ambicija Rusije o mogućem geostrateškom uplitanju u celom regionu“, navela je Tahiri.

S obzirom da je Kosovo u četvrtak dobilo telefonski pozivni broj od Međunarodne telekomunikacijske unije, Tahiri nije htela da komentariše druge teme i događaje osim toga. Ni od Ministarstva trgovine i industrije nismo mogli da dobijemo komentar koji će biti sledeći koraci s obzirom da, po rečima Tahirijeve, NIS nema licencu za poslovanje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG