Dostupni linkovi

Tahiri za RSE: Dogovor o registarskim tablicama i slobodi kretanja


Model Grčke i Makedonije: Edita Tahiri
Model Grčke i Makedonije: Edita Tahiri

Kosovska ministarka za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri izjavila je za RSE da je u Briselu postignut dogovor o sprovođenju sporazuma o slobodi kretanja, odnosno o recipročnom priznanju registarskig tablica vozila sa Kosova i iz Srbije.

"To će okončati upotrebu probnih tablica koje je Srbija davala vozilima sa kosovskim, RKS registracijama. Ovo je važan sporazum jer su obe zemje priznale da rade na bazi reciprociteta", navela je ona.

Ona je dodala da će i na registarskim tablicama Kosova i na registarskim tablicama Srbije biti zalepljena jedna nalepnica.

"Upotrebljen je model Grčke i Makedonije po tom pitanju", istakla je Tahiri.

Edita Tahiri je takođe naglasila da Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO) nije bila tema razgovora ove runde, te dodala da Vlada Srbije manipuliše Upravljačkom grupom za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, tako što ih je dovela u Brisel, uz napore da održe sastanke sa Evropskom unijom (EU).

Marić prekršio ministarski mandat

O njima i o budućem radu grupe na izradi statuta Zajednice danas je u Briselu govorio ministar za administraciju lokalne samouprave Ljubomir Marić, o čijem boravku u središtu EU Tahiri nije bila upoznata.

Marić je kazao da je u Briselu otišao kako bi Upravljačku grupu od četiri člana iz srpske zajednice predstavio evropskim institucijama.

Ljubomir Marić
Ljubomir Marić


"S obzirom da sam ceo dan bila na sastancima nisam dovoljno upoznata. Ali, ako je gospodin Marić boravio u Briselu, onda je on pregazio svoj ministarski mandat, prekršio zakone Kosova, i sada ovo pitanje pripada premijeru i Vladi Kosova", poručila je Tahiri.

Tahiri je kazala da je EU odbila sastanke sa Upravljačkom grupom zato što još ona nije ovlaštena da počne sa radom. Takođe, kako je rekla, njima nije dopušteno da uđu u zgradu EU.

Ona je Upravljačkoj ekipi poručila "da bi bilo dobro da zna da je mehanizam formiran od države Kosovo i da trebaju da poštuju zakone Kosova".

"Ako još jednom dopuste ponovo da ih Srbija izmanipuliše, postoji mogućnost da ćemo ih razrešiti", kazala je ona.

"Moje je mišljenje da je Upravljačka grupa dopustila sebi da se manipuliše od strane Srbije, zato što je ova grupa 2013. formirana od Ministarstva za administraciju lokalne samouprave Republike Kosova. To nije trebalo da se desi. Rad ove grupe može da počne samo onda kada ona bude bila autorizovana od Vlade Kosova. Takođe, nije samo ova grupa ona koja će da radi na statutu Zajednice, već su tu i ostali predstavnici Vlade, OEBS-a (Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju) i EU", zaključuje Tahiri.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG