Dostupni linkovi

Plenković: Očekujem smirivanje napetosti i konstruktivan pristup Srbije


Andrej Plenković
Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ponovio je danas da nema ničeg dramatičnog u tome što je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije s EU i dodao da uskoro očekuje smirivanje tenzija.

"Nema ničeg dramatičnog, reč je o procesu koji traje, o načinu komunikacije i pregovora koji je bio dosad etabliran i u kojem ne vidim ništa sporno. Dapače, očekujem da se vrlo brzo smire izjave", rekao je Plenković na sednici Vlade.

On je naglasio da Hrvatska jasno i čvrsto zagovara proširenje EU na zemlje jugoistočne Evrope, što nije slučaj sa svim država članicama i dodao da je pre dva dana dala zeleno svetlo za otvaranje dva pregovaračka poglavlja za Srbiju, a da je zadržala rezervu kada je reč o poglavlju 26.

"Hrvatska ima očekivanja koje Srbija i njena vlast treba da ispune kada je reč o pravima hrvatske nacionalne manjine, posebno u pogledu obrazovanja i to u kontekstu i osnovnoškolskih i srednjoškolskih udžbenika Srbija može pokazati odredjeni signal i tad će se pregovori o tome otvoriti", rekao je premijer.

On je izrazio očekivanje da će Srbija tome pristupiti na kontruktivan način, u interesu obe zemlje. Plenković je objasnio da sve to govori "i radi javnosti u Srbiji i vlade u Srbiji i hrvatske javnosti" da se ne dramatizuju izjave koje su se juče mogle čuti.

XS
SM
MD
LG