Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sud BiH: Neosnovani napadi na Meddžidu Kreso


Meddžida Kreso

Predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso nikada nije razgovarala sa Mladenom Bajićem, bivšim državnim odvjetnikom Republike Hrvatske, ni usmeno ni pismeno, niti ga je ikada bilo gdje srela, saopšteno je iz Suda.

“Svi navodi izneseni na portalu ‘Novi’ kao i u ‘Dnevnom avazu’ predstavljaju grubo kršenje novinarske etike i tešku klevetu. Dakle, odlučno demantiramo da su vođeni bilo kakvi razgovori između predsjednice Suda i gospodina Bajića, ni kada je bio aktuelan predmet Purda, ni prije, a ni poslije njega. Pored toga, predsjednica Suda BiH ne postupa u ekstradicionim predmetima – to rade sudije prvog stepena”.

Sud BiH dalje saopštava da navodi da je predsjednica ove institucije onemogućavala prebacivanje predmeta ratnih zločina na entitetske sudove nemaju uporište u istini, jer u Sudu BiH više godina postoji fiksno vijeće koje je nadležno za prebacivanje predmeta ratnih zločina na niže sudove.

“To vijeće, koje još uvijek radi ovaj posao, odluke donosi samostalno, a na osnovu jasno uspostavljenih kriterija. Predsjednica Suda BiH nikada nije bila član ovog vijeća. Apsolutno odbacujemo navode da je predsjednica Suda, zloupotrebom položaja, zaposlila jednu pripravnicu mimo konkursne procedure. Pripravnica je, kao i stotine drugih koji su u Sudu BiH odradili pripravnicki staž, primljena na godinu dana, u skladu sa zakonom i uz poštivanje svih procedura Suda BiH. To su činjenice, a sve ostalo su pokušaji diskreditacije predsjednice Suda BiH i teške manipulacije”, saopštava Sud BiH.

Disciplinski tužilac pokrenuo je po službenoj dužnosti postupak protiv predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso.

Ona je, kako je navedeno, bila u kontaktu sa osumnjičenima u slučaju "Radončić i Dautbašić", te se njene poruke nalaze u transkriptima presretnutih razgovora.

Prema istom izvoru, Kreso je nezakonito uticala na predmete i onemogućila je prebacivanje predmeta raznih zločina na entitetske sudove.

XS
SM
MD
LG