Dostupni linkovi

Mesić: Hrvatska blokada poglavlja 26 će biti rešena


Stjepan Mesić
Stjepan Mesić

Bivši predsednik Hrvatske Stjepna Mesić izjavio je danas u Beogradu povodom protivljenja Hrvatske da se otvori poglavlje 26 u pregovoirma Srbije i EU da se radi o "ekscesnoj situaciji" i da se bilateralna pitanja moraju rešiti između dve strane.

"Smatram da se radi o ekscesnoj situaciji koja će biti rešena. Hrvatska je zainteresovana da sve zemlje jugoistočne Evrope uđu u EU", rekao je Mesić novinarima.

Mesić je podsetio da je i Hrvatska imala problema sa Slovenijom tokom evropskih integracija ali da se to ipak "u hodu rešilo".

"Smatram da se mnoga bilateralna pitanja mogu i moraju rešiti između dve strane, a da li će biti pritisaka (Brisela) to je pitanje vremena", kazao je Mesić.

Mesić je rekao da se situacija u vezi s poglavljima mora rešiti jer je EU "milenijumski projekat koji mora ostvariti ova generacija jer je to jedina garancija da Evropa neće ratovati".

"Ništa ne može zaustaviti evropsko udruživanje", rekao je Mesić.

Hrvatski političar je rekao da je ceo put jugoistoka Evrope put u Evropu, ali da je pitanje može li se taj put ubrzati i pobediti evroskeptici koji misle da treba smanjiti brzinu.

Na pitanje o "aferi čokoladica", Mesić je rekao da voli čokolade "bez obzira na proizvođača".

XS
SM
MD
LG