Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Istraživanje: IDIL razvija industriju oružja


Oružje

Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) razvila je industriju oružja u zoni iračkog grada Mosula, koje proizvodi od sirovina nabavljenih uglavnom iz Turske, pokazali su danas objavljeni rezultati istraživanja britanske organizacije za istraživanje ratnog naoružanja.

Britanska organizacija "Conflict Armament Research" navodi da militanti IDIL-a upravljaju dugim lancem snabdevanja između Turske i Iraka koji im omogućava da proizvedu desetine hiljada komada oružja.

Istraživanje je sprovedeno na osnovu analize oružja pronađenog u fabrikama i bojištima tokom bitke za Mosul.

Prema rečima izvršnog direktora organizacije Džejmsa Bevana, iračka vojska napreduje u borbama za oslobađanje Mosula, a dobro obučeni ekstremisti, iako gube fizičke kapacitete za proizvodnju oružja, vode sa sobom stručnjake prilikom povlačenja iz oslobođenih zona.

Bevan dodaje da je IDIL dobro organizovana grupa i da je već povukla iz Mosula u Siriju i jugoistočnu Tursku svoje obučene stručnjake za izradu bombi i drugog oružja.

On je ocenio da militanti mnogo polažu na tehničke kapacitete i da će učiniti sve da ih sačuvaju, kao i da se pri nabavci sirovina za proizvodnju oružja oslanjaju uglavnom na Tursku.

XS
SM
MD
LG