Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rizik od povratka nasilja u Sjevernoj Irskoj


Ilustrativna fotografija

Glavni pregovarač Evropskog parlamenta za izlazak Velike Britanije iz EU Gaj Verhofštat upozorio je danas na rizik od povratka nasilja u Sjevernu Irsku zbog izlaska te zemlje iz bloka.

"Najgore što se može desiti jeste povratak nasilja zbog izlaska iz EU", kazao je Verhofštat na konferenciji za novinare u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Bivši belgijski premijer izjavio je da bi nova granica između Republike Irske, koja ostaje u EU, i Sjeverne Irske bila "veliki politički problem, a ekonomska katastrofa".

Velika Britanija i Irska, koja se odvojila od britanske vlasti 1922. godine, zajedno su ušle u EU 1973. godine, čime je osigurana otvorenost granica.Međutim, izlazak Velike Britanije iz EU promijeniće situaciju.

Republika Irska postaće jedina kopnena granica između Velike Britanije i evropskog bloka, što otvara mogućnost za postavljanje carina i drugih vidova kontrole.

Verhofštat je istakao da se sastao sa predstavnicima Sjeverne Irske i upozorio pregovarače iz EU i Velike Britanije da pažljivo pristupe ovom pitanju.

Glavni pregovarač Brisela sa Velikom Britanijom Mišel Barnije naglasio je prošle sedmice da će učiniti sve što može da se ne remeti mir u Sjevernoj Irskoj.

XS
SM
MD
LG