Dostupni linkovi

Posle sovjetskih Poljska uklanja i pruske, ukrajinske, litvanske spomenike


Spomenik sovjetskoj armiji, Varšava
Spomenik sovjetskoj armiji, Varšava

Nakon prvog talasa dekomunizacije i uklanjanja spomenika Crvenoj armiji na red u Poljskoj dolaze i pruski i ukrajinski spomenici, sve što bi po obrazloženju poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda moglo da demoralizuje Poljake.

Vladajući poljski konzervativci Jaroslava Kačinjskog poslanicima Sejma predložili su dopune važećeg zakona o zabrani propagiranja totalitarnih ideologija kao što su fašizam i komunistički sovjetski režim.

Po tom predlogu ulice i trgove poljskih gradova treba sada očistiti i od spomenika pruskom, nemačkom i ruskom militarizmu i litvanskom i ukrajinskom nacionalizmu.Posle spomenika zahvalnosti Crvenoj armiji za oslobođenje Poljske krajem Drugog svetskog rata i u čast sećanja na oko 600.000 sovjetskih vojnika, Rusa, Belorusa, Ukrajinaca i drugih naroda SSSR-a koji su položili život za slobodu Poljaka, na udar će sada doći recimo i spomenik Frideriku Vilhelmu fon Redenu u Hožuvu, ministru s početka 19. veka, pioniru industrijalizacije, zaslužnom za razvoj tog grada na jugu Poljske.

Novi na spisku za demontiranje i likvidaciju je i spomenik sećanja na 20.000 sovjetskihzarobljenika koje su Hitlerovi Nemci pobili novembra 1941. godine u logoru Karoluvka kraj Zamošća na istoku Poljske.

Na tapetu su i ukrajinski i litvanski spomenici jer izmene zakon o dekomunizaciji proširuju i na "pruski, nemački i ruski militarizam i litvanski i ukrajinski nacionalizam".

"To su objekti koji demoralizuju i treba ih ukloniti za dobro poljskog društva da se društvo zaštiti od propagiranja totalitarnih likova", stoji u obrazloženju izmena zakona.

XS
SM
MD
LG