Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Karpenter: Ratifikacija sporazuma NATO-CG moguća u prvoj polovini januara


Michael Carpenter, zamjenik pomoćnika američkog sekretara za odbranu

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara za odbranu Sjedinjenih Američkih Država, Majkl Karpenter (Michael Carpenter) očekuje da će američki Senat brzo ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

„Uvijeđen sam da će Senat ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore u skoroj budućnosti. Uvjeren sam da će dvotrećinska većina za podršku biti lako obezbijeđena“, poručio je Karpenter.

On je, gostujući na Televiziji Vijesti rekao da će Kongres biti sazvan 3. januara, što znači da je ratifikacija moguća u prvoj polovini narednog mjeseca.

On je, govoreći o pokušaju terorizma na dan izbora, rekao da treba dati Tužilaštvu šansu da završi istragu i prikupi dokaze.

Upitan kako vidi uticaj Rusije u Crnoj Gori i Balkanu, odgovorio je da je ta država veoma aktivna u regionu.

„Rusija finansira određeni broj partija, NVO i pokreta, čija je svrha da podriju proces integracije u NATO, evroskeptične partije, ne samo na zapadnom Balkanu nego i šire“, rekao je Karpenter.

Rusija, kako je kazao, ima istoriju takvog djelovanja, ali je posljednjih 12 mjeseci prevela stvari na novi nivo i djelovala sa stepenom agresije, „kakav nismo vidjeli u prošlosti, što je razlog za zabrinutost“.

XS
SM
MD
LG