Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Podignuta optužnica za ratni zločin u Skelanima i Srebrenici


Ilustrativna fotografija

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Suda BiH podigao je optužnicu protiv Blagomira Jovanovića - Miće (1959), Milenka Čanića - Čane (1947), Stevana Lukića - Steve (1947), Dragojla Filipovića - Đide (1949), Radomira Katanića - Raše (1948) i Slavka Milovanovića (1950) za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Optuženi se terete da su od aprila do augusta 1992. godine, u svojstvu dužnosnika Kriznog štaba Srpske opštine Skelani, sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu vojnih, policijskih i paravojnih snaga, s ciljem ubojstava, prisilnog preseljenja i progona stanovništva bošnjačke i romske nacionalnosti iz više mjesta na širem području Srebrenice i Skelana.

Progoni su počinjeni organiziranim napadima na sela i naselja, prisilnim odvajanjem muškaraca te ubistvima većeg broja osoba, pucanjem iz vatrenog oružja, među kojima i malodobnih žrtava.

Također, progoni su počinjeni premlaćivanjem i fizičkim zlostavljanjem žrtava, uništavanjem i paljenjem imovine, oduzimanjem osobnih dokumenata i dragocjenosti te prisilnim progonom žena i djece prema Bajinoj Bašti, Republika Srbija.

U sklopu spomenutih napada počinjena su ubistva najmanje 40 žrtava, te progon namanje 1.000 žrtava bošnjačke i romske nacionalnosti s područja Skelana i okoline.

Tužiteljstvo BiH će navode iz optužnice dokazivati pozivanjem oko 100 svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem obimnog dokaznog materijala.

Optužnica u tom predmetu proslijeđena je Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

XS
SM
MD
LG