Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Specijalni sud Kosova: Sporazum sa zemljom domaćinom na snazi 1. januara


Specijalizovana veća Kosova, odnosno Specijalni sud za ratne zločine, pozdravili su odluku Kraljevine Holandije o ratifikaciji Sporazuma sa zemljom domaćinom između Holandije i Kosova, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.

“U pitanju je Sporazum koji Specijalizovanim većima Kosova obezbeđuje pravni osnov za vođenje postupka u Holandiji, a predviđeno je da stupi na snagu 1. januara 2017. godine.”

Kako se dodaje, dok Sporazum ne stupi na snagu, Specijalizovana veća Kosova nastaviće da funkcionišu shodno odredbama Privremenog sporazuma sa zemljom domaćinom, čime je omogućeno izvršavanje mandata Sekretarijata kao i priprema za postupke pred sudom.

Specijalni sud, ili Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo deo su sudskog sistema Kosova sa sedištem u Hagu, u kojem će raditi međunarodno osoblje.

Privremene je prirode i imaće konkretan mandat i nadležnost za određene zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine koji su, navodno, počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova nad etničkim manjinama i političkim neistomišljenicima.

Kako su iz ovog suda prethodno rekli, prve optužnice se mogu očekivati u prvoj polovini 2017. godine.

Ova Specijalizovana veća baviće se predmetima iz izveštaja Dika Martija, a koji je sada izveštaj Saveta Evrope.

XS
SM
MD
LG