Dostupni linkovi

Konvoj s urnom Fidela Castra na posljednjem putovanju kroz Kubu


Urna s pepelom kremiranih ostataka preminulog vođe kubanske revolucije Fidela Castra, stigla je nešto poslije ponoći u Santa Claru i unijeta je u kompleks s mauzolejom i muzejom posvećenom Ernestu "Che" Guevari, čime je upriličen simboličan susret dva nekadašnja saborca.

To je, nakon dvodnevnog odavanja pošte preminulom Castru u Havani, prva stanica na njegovom posljednjem putovanju kroz Kubu, prij sahrane koja će biti održana 4. decembra u Santiagu de Cubi na istoku zemlje, prenosi AFP.

"Ovo je istorijski susret dva komandanta koji su promijenili istoriju Kube i čovječanstva", kaže Agnier Sanchez 33-godišnji medicinski tehničar.

Tužni ples uz gitaru izveden je ispred ogromne statue "Che" Guevare kada je "povorka slobode" zastala na trećini svog puta dugog 950 kilometara kroz ostrvo, s urnom prekrivenom kubanskom zastavom.

Castro je upoznao Che Guevaru 1955. dok je bio u egzilu u Meksiku, a mladi ljekar se pridružio Fidelu i njegovom bratu Raulu na brodu koji ih je odveo na Kubu godinu dana kasnije, podsjeća AFP.

"Che" Guevaraje odnio pobjedu u ključnoj bici u Santa Clari 1958. i bio na visokim položajima u vladi, ali je 1966. poveo gerilsku ekspediciju u Boliviji, gdje je uhapšen i pogubljen 1967., a njegovi ostaci su tri decenije kasnije prenijeti u Santa Claru.

Konvoj s urnom njegovog saborca Fidela Castra će, poslije pauze u Santa Clari, tokom dana nastaviti put kroz druge gradove, prenosi Tanjug.

Stotine hiljada Kubanaca sa zastavama u rukama stajali su jučer u Havani duž ulica kako bi uputili posljednji pozdrav velikom lideru, uzvikujući "Ja sam Fidel!", dok je vojni džip s urnom prolazio pored njih, krenuvši pobjedničkom trasom kojom je i Castrova gerila išla 1959. slaveći poraz nad diktatorom Fulgenciom Batistom koga su podržavale Sjedinjene Dražave.

Kuba je proglasila devetodnevnu žalost nakon što je Fidel Castro preminuo u petak uvečer u 90.godini.

XS
SM
MD
LG