Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šef CIA upozorava Trumpa u vezi Rusije i sporazuma sa Iranom


Direktor CIA John Brennan

Odlazeći direktor CIA John Brennan upozorava buduću administraciju izabranog predsjednika SAD Donalda Trumpa da bi trebalo da bude obazriva kad je riječ o ruskim obećanjima i u vezi plana za raskid nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Kako je rekao Brennan okončanje nuklearnog sporazuma sa Iranom bilo bi "katastrofa" i "vrhunska ludost".

Odlazeći direktor CIA vjeruje bi to podstaklo Iran i druge države da, kao odgovor, nabave nuklearno oružje.

Brennan, koji će se povući sa funkcije u januaru 2017. nakon četvorogodišnjeg mandata, u intervjuu za BBC pozvao je na "oprez i disciplinu" u odnosima s Rusijom.

Brennan je naveo i da je Rusija pokušala da utiče na američke predsjedničke izbore, ali je istakao da nije u poziciji da komentariše o uticaju tih sajber napada.

SAD, upozorio je on, ne bi trebalo da se "ponižavaju" ili da rizikuju eskalaciju time što će pružati odgovor iste vrste.

Direktor CIA-e se osvrnuo i na situaciju u Siriji, savjetujući novoj administraciji da nastavi sa politikom odlazećeg predsjednika Baracka Obame koja se zasniva na podržavanju umjerenih pobunjenika koji se bore protiv režima predsjednika Sirije Bašara al-Asada.

Rusija, po Brennanovom mišljenju, "drži ključ" budućnosti Sirije, a Rusija je, kaže, "nepoštena" u pregovaračkoj taktici jer joj nije nužno stalo do sporazuma.

"Mislim da predsjednik Trump i nova administracija treba da se čuvaju ruskih obećanja", rekao je Brennan, dodavši da ih se Moskva u prošlosti nije se držala.

Nova Trumpova administracija je nagovjestila da će novi predsjednik sarađivati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je Trumpovu izbornu pobjedu pozdravio kao priliku za bolje odnose dvije zemlje.

XS
SM
MD
LG