Dostupni linkovi

Višegradska četvorka za proširenje EU na Zapadni Balkan


Zastava EU
Zastava EU

Ministri vanjskih poslova Poljske, Češke, Slovačke i Madjarske zatražili su danas u Varšavi od Evropske unije ubrzano proširenje na zemlje Zapadnog Balkana kao strateško ulaganje u sigurnosti prosperitet Unije i cijelog kontinenta.

"Proširenje EU je neprocjenjivo vrijedno orudje izgradnje sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta cijelog Zapadnog Balkana", stoji u deklaraciji koju su pred sastanak sa šefovima diplomacija Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova i njihovim susjedima iz regije usvojili ministri Višegradske grupe.

Šef diplomacije Poljske Vitold Vaščikovski, Češke Lubomir Zaoralek, Slovačke Miroslav Lajčak i Madjarske Peter Sijarto takodje rsu podržali i pohvalili napredak i sve korake koje su do sada zemlje Zapadnog Balkana poduzele na putu da udju u EU.

"Ne znamo kada će krenuti dalji migracijski val preko Balkana ka Evropi. Potrebno nam je da sa juga zaštitimo Zapadni Balkan i da pomognemo tim zemljama da budu tako jake da budu u stanju da zaštite i EU od migracijskog vala", kazao je madjarski ministar Sijarto.

XS
SM
MD
LG