Dostupni linkovi

Kanada uvela dodatne sankcije protiv Rusije


Protesti u Otavi protiv aneksije Krima
Protesti u Otavi protiv aneksije Krima

Kanada je uvela dodatne sankcije protiv Rusije u cilju održavanja pritiska protiv te zemlje.

Na listu sankcionisanih stavljeno je još 15 osoba uključujući šest članova ruske Dume sa Krima, saopštilo je kanadsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Predmet sankcija je zamrzavanje imovine sankcionisanih i zabrana obavljanja poslova.

Nove kanadske sankcije su odgovor na septembarske izbore na kojima su zvaničnici sa Krima izabrani za članove ruske državne Dume.

Kanada ne daje legitimitet tim izborima održanim, kako se kaže u saopštenju, "na okupiranom poluostrvu Krim jer Kanada nikada nije priznala nezakonitu aneksiju ukrajinske autonomne republike Krim i grada Sevastopolja".

Kanadski ministar spoljnih poslova Stefan Dion (Stephane) izjavio je da najava novih sankcija naglašava nepokolebljivu kanadsku privrženost suverenitetu Ukrajine.

"Suočavajući se sa tekućom ruskom vojnom agresijom i ilegalnom okupacijom, Kanada preduzima brojne korake da podrži narod Ukrajine koji deluje u cilju uspostavljanja političke i ekonomske stabilnosti. Ti koraci uključuju uvodjenje sankcija protiv odgovornih za tekuću krizu", rekao je Dižon.

U saopštenju kanadskog ministarstva još se kaže da je dopuna sankcija "uskladjena sa našim partnerima najefikasniji način da se naglasi vema jaka poruka da postoji jedinstvo sa partnerima u SAD i EU kao odgovor na ruske akcije u Ukrajini".

Nove kanadske mere takodje predstavljaju pritisak na Rusiju da primeni mirovne dogovore iz Minska posle pregovora održanih u septembru 2014. i februaru 2015. godine.

"Specijalne ekonomske mere" protiv Rusije uvedene su 17. marta 2014. i od tada je lista sankcija dopunjavana čak 14 puta uključujući i najnovije.

Kanada je prva zemlja Zapada koja je priznala nezavisnost koju je Ukrajina proglasila 2. decembra 1991. godine.

XS
SM
MD
LG