Dostupni linkovi

NATO kritizirao Rusiju zbog raketa na Baltiku


"Iskander"
"Iskander"

NATO je danas kritizirao Rusiju zbog raspoređivanja raketa na krajnjem zapadu baltičke regije kao "agresivno vojno zauzimanje položaja" i pozvao na dijalog kako bi se ublažili eskalirajući odnosi, javlja AP.

NATO je, u saopćenju naveo da raspoređivanje raketa u blizini granica Sjevernoatlantske alijanse "ne pomaže snižavanju tenzija niti čini odnose dvije strane predvidivim".

NATO je pozvao na veću transparentnost kad je riječ o vojnim aktivnostima "kako bi se izbjegli incidenti i opasnost od nesporazuma".

Moskva je uložila energičan prigovor na raspoređivanje vojnih jedinica Alijanase u blizini ruskih granica, a sada raspoređuje raketne lansere u Kalinjingradu, koji se graniči sa Poljskom i Litvanijom, koje su članice NATO-a, navodi AP.

Prethodno je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov izjavio da “Rusija ima suvereno pravo poduzeti nužne mjere na cijelom teritoriju Ruske Federacije”.

Stav je izrečen dan nakon što je Viktor Ozerov, predsjednik Komiteta za obranu izjavio da će Moskva razmjestiti proturakteni obrambeni sustav S-400 i nuklearne rakete "Iskander" u Kalinjingradu.

Američki State Department je ocijenio da taj potez Rusije na granicii prema Poljskoj i Litvaniji “ugrožava sigurnost Evrope”.

Prethodno je Moskva saopćila da je slanje Isandera u Kaljiningrad dio rutinskih vježbi.

Odnosi Moskve i NATO saveza na najnižoj su razini od hladnoga rata zbog ruske aneksije ukrajnskog poluotoka Krim u martu 2014, te podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

XS
SM
MD
LG