Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Borba za Mosul: Bombaši samoubice otežavaju prolaz iračkoj vojsci


Irački vojnik u bici za Mosul

Iračka vojska nastavila je napredovanje ka centru Mosula, potiskujući borce Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), ali je usporavaju napadi snajperista i bombaša samoubica, kao i zabrinutost za bezbednost civila.

Komandant Hajdar Fadel izjavio je da je bombaš samoubica pokušao automobilom da udari u vojnike u četvrti Tahrir, ali da je ubijen.

Automobil-bomba je aktiviran na "bezbednoj udaljenosti", rekao je Fadel, ali se zbog eksplozije srušila jedna kuća, pri čemu su poginula četiri civila, a četiri su ranjena.

General major Sami el Aridi izjavio je agenciji AP da specijalne snage pretražuju kuće u oblastima u kojima su preuzele kontrolu, tražeći ekstremiste i vozila koja se koriste za bombaške napade.

"Najveća prepreka za nas su civili. Mi smo vojnici koji nisu obučeni da sprovode humanitarne zadatke", kazao je Aridi.

Iračka vojska koja je se probija ka centru Mosula sa istočnih krajeva grada, opkolila je u nedelju oblast Al Zohur, oko osam kilometara od centra grada. Stotine civila po dolasku vojske izašlo je iz kuća i sklonilo se iza linija vojske.

Iračka vojska je prošlog meseca pokrenula veliku ofanzivu za preuzimanje kontrole nad Mosulom, drugom po veličini gradu u zemlji, ali je naišla na jak otpor Islamske države i uspela je da udje u samo nekoliko istočnih oblasti.

Islamska država je zauzela Mosul leta 2014. u iznenadnoj operaciji kojom je zauzela gotovo trećinu teritorije Iraka.

XS
SM
MD
LG