Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počelo obeležavanje Dana sećanja na žrtve Vukovara 1991.


Vodotoranj u Vukovaru, simbol grada

U Vukovaru je jutros u prisustvu državnog vrha počelo obeležavanje Dana sećanja na vukovarske žrtve 1991. godine i 25. godišnjica pada tog hrvatskog grada.

Program pod sloganom "Vukovar - mesto posebnog pijetata" počeo je ispred Opšte bolnice u Vukovaru, a posle komemoracije u krugu bolnice krenula je kolona sećanja do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata.

Premijer Andrej Plenković izjavo je uoči početka programa da je ovaj Dan sećanja još jedna prilika za izražavanje dubokog poštovanja i zahvalnosti svim braniteljima i onima koji su dali život za slobodnu i modernu Hrvatsku.

"Jedinstvo koje vidimo danas u Vukovaru neka bude podsticaj za budućnost", rekao je Plenković novinarima u Vukovaru.

Očekuje se da će u Koloni sećanja učestvovati nekoliko desetina hiljada gradjana iz cele zemlje.

Pored premijera Hrvatske, u Vukovaru su i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsednik Sabora Božo Petrov, brojni ministri, poslanici u Saboru, kao i predstavnici Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj.

Predstavnici državnog vrha i brojnih udruženja položiće vence na mestu masovne grobnice na Ovčari.

Vlada Hrvatske juče je u Vukovaru održala sednicu i donela niz odluka o ulaganju oko 60 miliona kuna u obnovu tog grada.

Premijer Andrej Plenković izjavio je da je Vukovar simbol stradanja i patnje hrvatskog naroda, ali i nacionalnog jedinstva za slobodu i suverenu Hrvatsku.

XS
SM
MD
LG