Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crna Gora: Demokratski front najavio proteste


Predstavnici DF-a na press konferenciji nakon izbora

Opozicioni crnogorski Demokratski front (DF) najavio je proteste ukoliko manjinske partije prihvate ponudu Demokratske partije socijalista (DPS) da formiraju vladu sa njom.

"Idemo na ulice, ponovo, ali ovoga puta svi zajedno", kazao je jedan od lidera Fronta Andrija Mandić na sastanku Predsedništva sa opštinskim odborima tog opozicionog saveza u Nikšiću, pišu današnje podgoričke "Vijesti".

Mandić je ocenio da je lider DPS-a Milo Djukanović "korupcijom privremeno sačuvao režim".

U ostatku opozicije, medjutim do sada nije bilo razgovora o protestima, niti se Front zvanično obratio Demosu Miodraga Lekića, Socijaldemokratskoj partiji (SDP) Ranka Krivokapića i Gradjanskom pokretu "URA" s takvim predlogom, piše podgorički dnevnik.

Izvor tog lista iz tih partija je kazao da "vraćanje mandata narodu" "nije u igri" za Demos, SDP i URU.

Opozicija je na nedavnim parlamentarnim izborima zajedno osvojila 39 od 81 mandata u Skupštini i odbija da prihvati rezultate oktobarskih izbora, jer smatra da je objavljivanje hapšenja grupe osumnjičene za pokušaj terorizma uoči glasanja, uticalo da birači "nisu mogli slobodno da glasaju".

Opozicija je bojkotovala konstitutivnu sednicu Skupštine i ponudila manjinskim partijama da formiraju vladu koju bi opozicija podržala.

Manjinske partije, medjutim, imaju ozbiljne rezerve prema pojedinim opozicionim partijama, posebno prema Frontu, i pregovaraju sa DPS-om o formiranju vlasti.

DPS je na izborima osvojila 36 mandata, dok je manjinskim partijama pripalo pet poslaničkih mesta u novom sazivu Skupštine. Pored manjina, u postizborni savez sa DPS-om će i Socijaldemokratija, s dva osvojena mandata.

XS
SM
MD
LG