Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rajan ostaje na čelu Predstavničkog doma Kongresa SAD, uz podršku Trampa


Donald Tramp i Pol Rajan

Republikanac Pol Rajan je danas glasovima svojih partijskih kolega jednoglasno ponovo izabran kao njihov kandidat za još jedan izvestan mandat na mestu predsednika Predstavničkog doma (donjeg doma) Kongresa SAD.

On je rekao da ima i podršku novoizabranog predsednika SAD, Donalda Trampa i najavio "svitanje nove, jedinstvene vlade republikanaca".

"To će biti vlada usredsređena na pretvaranje pobede novoizabranog predsednika Trampa u stvarni napredak američkog naroda", rekao je on.

Dok je pobeda ujedinila republikance, demokrate u Predstavničkom domu su na ivici rasula. Poslanički klub demokrata je danas saopštio da odlaže izbor svog rukovodstva, planiran za četvrtak, sve do 30. novembra kako bi poslanici imali više vremena da razmotre loš izborni rezultat svoje stranke.

Nije jasno da li to odlaganje ugrožava poziciju šefice poslaničke grupe Nensi Pelosi koja predvodi demokrate više od 12 godina, ali stranačko članstvo traži novo rukovodstvo.

Rajan tek treba da prođe opšte glasanje u januaru, u čemu će učestvovati i demokrate, ali je njegov izbor izvestan jer republikanci imaju većinu u Predstavničkom domu.

Republikanci u Predstavničkom domu, uključujući Rajana, bili su otvoreno protiv Trampa ili su ga bar kritikovali tokom predizborne kampanje, ali većina sada kaže da je uz njega, spremna da pokuša da sprovede njegove ideje o imigraciji, infrastrukturi, energetici, zapošljavanju.

XS
SM
MD
LG