Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Republikanac McCain kritikovao Trumpovu politiku prema Rusiji


Republikanski senator John McCain

Republikanski senator John McCain upozorio je izabranoog predsjednika SAD Donalda Trumpa protiv ublažavanja američke politike prema Rusiji, poručujući da bi bilo kakvo "resetovanje" odnosa bio opasan potez.

Komentar McCaina, koji je predsjednik senatskog Komiteta za naoružanje i upornog kritičara ruske politike, nagovještava tenzije između Trumpa i republikanaca u Kongresu koji se zalažu za još oštrije mjere prema Moskvi.

McCain je ovim komentarom u utorak, aludirao na telefonski razgovor od dan ranije između Donalda Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina, u kojem je Putin pozvao na poboljšanje bilateralnh odnosa dvije zemlje.

Senator McCain ovim povodom rekao:

"Trebalo bi pažljivo polagati nade u takve izjave kao i u bilo kojeg drugog bivšeg agenta KGB-a, koji je gurnuo svoju zemlju u tiraniju, ubija svoje političke protivnike, vrši invaziju na susjede, prijeti američkim saveznicima, i pokušava da podrije američke izbore."

McCain je takođe aludirao na odlazećeg predsjednika Barcka Obamu, koji ga je pobijedio na predsjedničkim izborima 2008., a koji je takođe pokušao popraviti odnose sa Moskvom nakon ruske invazije na Gruziju u avgustu 2008. I taj pokušaj označen je kao "resetovanje".

"Na kraju bi cijena još jednog 'resetovanja' bilo saučesništvo u Putinovom pokolju sirijskog naroda" upozorio je senator John McCain.

XS
SM
MD
LG