Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dan primirja obeležava se širom sveta


U svetu se danas obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u znak sećanja na potpisivanje primirja kojim je okončan Prvi svetski rat.

Taj dan se obeležava u celoj Evropi, a zemlje Komonvelta ga proslavljaju kao Dan sećanja, Amerikanci kao Dan veterana ili Dan sećanja.

U Francuskoj svakog 11. novembra najviši zvaničnici odaju poštu vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu, ali i u kasnijim sukobima.

Ove godine, francuski predsednik Fransoa Oland položio je venac poginulima kod Trijumfalne kapije, gde se organizuje i vojna parada.

U Velikoj Britaniji Dan primirja se obeležava državnom ceremonijom polaganja venaca kod Memorijalnog centra i na groblje veterana, a predvodi je princ Hari.

U toj zemlji uobičajeno je da se pauzom od dva minuta ćutanja oda pošta svim poginulima u Prvom i drugim ratovima u kojima je Britanija učestvovala.

I u drugim zemljama Evrope na sličan način se obeležava taj dan, polaganjem venaca ispred memorijalnih centara ili groblja palim borcima, a uobičajeno je da se nosi tamnija odeća i amblem koji simbolizuje taj dan.

U Americi i Australiji 11. novembar se slavi kao Dan sećanja i obeležava na sličan način, a u australijskim gradovima sve državne zgrade i ustanove osvetljene su crvenom bojom.

U Srbiji se Dan primirja obeležava od 2012. godine, polaganjem venaca kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda i Spomenik neznanom junaku na Avali.

Dan primirja obeležava se u znak sećanja na dan kada su sile Antante i Nemačka 11. novembra 1918. godine u Francuskoj potpisale primirje, čime je okončan Prvi svetski rat.

XS
SM
MD
LG