Dostupni linkovi

Turska izdala nalog za hapšenje još 137 akademika


Zgrada uglednog opozicionog dnevnika Cumhuriyet čiji je glavni urednik uhapšen u ponedjeljak 31. octobra 2016.
Zgrada uglednog opozicionog dnevnika Cumhuriyet čiji je glavni urednik uhapšen u ponedjeljak 31. octobra 2016.

Turske vlasti objavile su naloge za hapšenje 137 akademika zbog sumnje da su povezani sa vjerskim učiteljom Fethulahom Gulenom, koga Ankara optužuje da je organizovao neuspjeli vojni udar u julu, javio je CNN Turk, proširujući tako oštar obračaun sa protivnicima, što izaziva zabrinutost grupa za ljudska prava i zapadnih saveznika.

Turska je zvanično uhapsila više od 37.000 osoba i već je otpustila ili suspendovala 100.000 državnih službenika, sudija, tužilaca, policajaca i ostalih.

Vlada navodi da iz državnog aparata i drugih institucija iskorjenjava pristalice Gulena, koji živi u samonametnutom egzilu u američkoj saveznoj državi Pensilvanija od 1999.godine.

Gulen negira optužbe i osudio je neuspjeli vojni udar za koji okrivljuje "odmetnute" pripadnike vojske.

Od tog broja osumnjičenih koji se sada traže, kako navodi Reuters, 31 osoba je već bila uhapšena a 22 su kako se vjeruje otišle van zemlje. To su inforamcije CNN Turka iz kancelarije Tužioca u Ankari, gdje međutim nijesu željeli da daju zvanične izjave.

Tokom vikenda je već otpušteno još 10 000 javnih djelatnika zbog navodnih veza sa Gulenom. Hiljade akademika, profesora, nastvmika i zdravstvenih radnika su među onima koje su turske vlasti uklonile iz javnih službi dekretom objavljnim u subotu 29. oktobra.

U Turskoj je i dalje na snazi vanredno stanje od ljetošnjeg pokušaja puča 15 jula.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je saopštila da je alarmirana pogromom turskih vlasti nad medijima, dodajući da sumnja da je hapšenje urednika opozicionog "Cumhuriyeta" Murata Sabuncua u ponedjeljak izvedno u skladu sa zakonom.

XS
SM
MD
LG