Dostupni linkovi

Merkel alarmirana pritiskom na turske medije, ali sankcija neće biti


 Angela Merkel
Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je saopštila da je alarmirana pogromom turskih vlasti nad medijima, dodajući da sumnja da je hapšenje urednika opozicionog "Cumhuriyeta" izvedno u skladu sa zakonom.

"Ekstremno je alarmantno i za mene i za federalnu Vladu da je sloboda medija još jednom ugušena" rekla je kancelarka na press konferenciji sa Švajcarskim predsjednikom Johann Schneiderom-Ammanom.

Sankcija međutim za takvo ponašanje neće biti, nešto ranije je saopšteno iz njemačke vlade.

Njemačka ne razmišlja o sankcijama protiv Turske povodom akcije vlasti te zemlje poslije neuspješnog vojnog udara i pritvaranja zvaničnika opozicionog lista "Cumhuriyet", rekao je u srijedu portparol kancelarke, Steffen Seibert.

Protesti zbog hapšenja urednika "Cumhuriyet"-a, u Istanbulu 1. novembra 2016.
Protesti zbog hapšenja urednika "Cumhuriyet"-a, u Istanbulu 1. novembra 2016.

"Ozbiljno sumnjamo da su potezi protiv glavnog i odgovornog urednika Murata Sabuncua i njegovih kolega u skladu sa principima vladavine prava", rekao je Seibert na redovnoj konferenciji za medije.

Sabuncu je uhapšen krajem prošlog mjeseca i optužen sa ostalim zvaničnicima lista da je počinio krivična djela u ime kurdskih militanata i "Gulenističke terorističke organizacije" (FETO).

Ankara optužuje muslimanskog vjerskog učitelja iz SAD Fetulaha Gulena da stoji iza pokušaja vojnog puča sredinom jula, što on demantuje.

Seibert je dodao da Njemačka neće narušavati kontakte sa Turskom iako je veoma uznemirena akcijom protiv medija.

XS
SM
MD
LG