Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pismo 370 ekonomista SAD: Ne glasajte za Trumpa, opasan je i destruktivan


Ukupno 370 američkih ekonomista uključujući i više dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju pozvalo je glasače u SAD da ne glasaju za Donalda Trumpa.

Gostojući na CNN ovogodišnji dobitnik Nobela za ekonomiju, Oliver Hart obrazložio je to jednostavnom konstatacijom da je "Trump opasan i destruktivan izbor za SAD".

Kako je rekao Trump ima "bujnu maštu i nikakvo znanje o bilo čemu".

"Njegove izjave otkrivaju duboko neznanje o ekonomiji u nesposobnost da sluša kredibilne stručnjake" navedeno je u pismu 370 ekonomskih stručnjaka.

The Wall Street Journal, inače uvjek naklonjen republikancima, izuzev Donaldu Trumpu, prvi je izvjestio o ovom pismu, kojeg su potpisali sve sami profesori ekonomije.

Ekonomistu nijesu pozvali eksplicitno da se glasa za Hillary Clinton ali su preporučili Trumpovim glasačima "da odaberu drugačijeg kandidata".

Oni smatraju da Trump u potpunosti dovodi u zabludu Amerikance o trgovini, proizvodnji i imigraciji, kao i javnim institucijima krucijalnim za kredibilnost ekonomije, kao što je Biro za statistiku o zapošljavanju, koji prati koliko je radnih mjesta u privredi otvoreno i objavljuje javne mjesečne izvještaje.

Jedan od Trumpovih glavnih ekonomskih savjetnika Peter Navarro, rekao je za WSJ da je pismo "bruka za ekonomsku profesiju"

Navarro, profesor ekonomije na Univerzitetu Kalifornije, Irvine takođe je naveo da "ne biste trebali vjerovati ekonomistima i Nobelovcima kada je u pitanju trgovina".

Pismo ogromnog broja uglednih američkih ekonomista stiže u danu kada je istraživanje javnog mnjenja ABC pokazalo da je Donald Trump prvi put prešao u vođstvo u odnosu na Hillary Clinton. On sada ima podršku 46 posto birača, dok prema toj anketi Clinton ima 45 posto.

XS
SM
MD
LG