Dostupni linkovi

Holandija bi mogla odbaciti sporazum EU-Ukrajina


Holandski premijer Mark Rutte
Holandski premijer Mark Rutte

Holandski premijer Mar Rutte rekao je u petak da bi njegova Vlada mogla da iznese nacrt zakona kojim bi pred parlamentom te zemlje bila povučena podrška sporazumu o bliskijim vezama između EU i Ukrajine.

Prema njegovim riječima, odbacivanje Sporazuma o pridruživanju sa Ukrajinom bilo bi greška i to bi oslabilo evropsku jedinstvo, ali kako je rekao, ukoliko tokom vikenda napori za pronalaženje kompromisa ne urode plodom, neće biti drugog izbora.

Holandija je jedina članica EU koja nije ratifikovala sporazum evropskog bloka o bližim političkim, sigurnosnim i trgovinskim vezama sa Kijevom nakon referenduma održanog u aprilu, kada su Holanđani velikom većinom odbacili sporazum.

Rutte želi da pronađe kompromis između Ukrajine, EU i domaćih opozicionih stranaka kojim će biti omogućeno provođenje sporazuma i poštovanje ishoda referenduma.

Sporazum sa Kijevom, postignut nakon što je Rusija anketirala Krim od Ukrajine u martu 2014., a potom započeli i sukobi na istoku Ukrajine između vladinih snaga i proruskih separatista uz podršku Moskve, provizorno je implementiran do sada, ali njegova budućnost zavisi od Holandije.

Holandsko odbacivanje "bi uzrokovalo veliku štetu i potrebno je učiniti sve da se prevaziđu razlike i ubijede snage koje još nijesu uvjerene u to" rekao je Rutte.

"Ovo je veće od same Holandije. Mi smo dio velike međunarodne zajednice koja djeluje kao jedan u cilju stabilnosti na našim granicima a protiv agresije," rekao je holandski premijer novinarima.

Rutte je u julu tražio "zakonski obavezujuća" uvjeravanju od EU da će odgovoriti na primjedbe i strahovanja koje njegova zemlja ima u vezi sa sporazumom.

XS
SM
MD
LG