Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Posle 25 godina SAD nisu blokirale rezoluciju o Kubi u UN


Pozdrav prvom kruzeru iz SAD u Havani, ilustrativna fotografija

Sjedinjene Američke Države danas su prvi put posle 25 godina bile uzdržane prilikom glasanja o rezoluciji Ujedinjenih nacija, koja osuđuje američki ekonomski embargo protiv Kube, čemu su se ranije uvek protivile.

SAD i Izrael bile su jedine dve zemlje koje su bile uzdržane, prenosi AP.

Kada se na ekranu u Generalnoj skupštini pojavio rezultat glasanja - 191 za i dva uzdržana glasa - diplomate iz 193 zemlje članice UN počele su da aplaudiraju.

Odluka SAD da promeni svoj glas usledila je nakon uspostavljanja punih diplomatskih odnosa sa Kubom i zalaganja američkog predsednika Baraka Obame za ukidanje embarga, čemu se protivi Kongres gde republikanci čine većinu.

Američka ambasadorka pri UN Samanta Pauer najavila je uoči glasanja da će SAD biti uzdržane, rekavši da je američka politika izolacije Kube "izolovala SAD, uključujući i ovde u UN".

Ona je dodala da posle 55 godina vođenja izolacionističkog puta, SAD biraju put angažovanja.

Uzdžanost pri glasanju Pauer je nazvala "još jednim malim korakom" u američko-kubanskoj saradnji.

Kubanski ministar spoljnih poslova Bruno Rodriges koji je poslednji govorio pred glasanje, rekao je da je Kuba "zahvalna" kako ambasadorki Pauer, tako i SAD na uzdržanom glasu.

"Promena u glasu SAD je signal koji obećava. Nadamo se da će se reflektovati i u realnosti", rekao je kubanski šef diplomatije dodavši da je embargo još uvek na snazi i da ga primenjuju američke agencije.

Prema njegovim rečima, ukidanje blokade, koja je nepravedna, nehumana, nemoralna i nezakonita, ključno je za unapređenje normalizacije odnosa SAD i Kube.

Rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujuće, ali 25-godišnja praksa u kojoj UN većinom glasa za osudu embarga odražava stav međunarodne zajednice i pruža Kubi mogućnost da pokaže svetu usamljenost Amerike u pogledu njene politike prema Kubi.

XS
SM
MD
LG