Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sastanak kosovskih stranaka o demarkaciji sa CG bez dogovora


Sa jedne od debata o demarkaciji izeđu Kosova i Crne Gore u Prištini

Sastanak lidera kosovskih parlamentarnih stranaka o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, završen je večeras u Prištini bez dogovora.

Napuštajući sastanak i pre njegovog završetka, predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj kazao je novinarima da nije mogao da sluša lidera Demokratskog saveza Kosova Isu Mustafu.

Portparol Vlade Kosova Arban Abraši izjavio je nakon sastanka da su se lideri parlamentarnih stranaka dogovorili da nastave rad u ekspertskim grupama "do postizanja dogovora".

"Mi ćemo političkim strankama staviti na raspolaganje svu dokumentaciju o demarkaciji. Pošto postoji pritisak EU da se ovaj proces što pre okonča, lideri su se dogovorili da održe još sastanaka", kazao je Abraši.

Lider Samoopredeljenja Visar Imeri rekao je novinarima da nije ispoštovana ranije postignuta saglasnost oko predloga deklaracije o demarkaciji.

"Ovaj način promjene mišljenja tokom noći je opasan jer smo se prethodno dogovorili o prijedlogu deklaracije koji je izradio Naim Rašiti", rekao je Imeri.

Predsjednik Nacionalnog savjeta Incijative za Kosovo Jakup Krasnići optužio je vladajuću koaliciju za neuspjeh današnjeg sastanka.

"Dogovor nije postignut jer vladajuća koalicija za to nije imala spremnosti. Mi smo kao opozicija očekivali da se potpiše deklaracija i da se ide dalje. Jedino o čemu smo danas razgovarali je bilo ponovno razmatranje demarkacije, ali vladajuća koalicija za to nije bila spremna", rekao je Krasnići.

Sastanak u Prištini organizovala je Balkanska politička grupa koju predvodi Naim Rašiti a skupu su prisustvovali i šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova i ambasador SAD Greg Delavi koji nijesu odgovarali na pitanja novinara.

XS
SM
MD
LG