Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turska i Irak postigli dogovor "u principu" o Mosulu


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u susretu sa Ashom Carterom, ministrom odbrane SAD u predsjedničkoj palati u Ankari 21. oktobra 2016.

Turska i Irak su postigli sporazum "u principu" koji bi na kraju omogućio da Turska uzme učešće u operaciji preuzimanja Mosula od "Islamske države" izjavio je američki sekretar odbrane Ash Carter u petak nakon razgovora sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Erdogan je ranije iskazao frustraciju zbog toga što Turska, kao članica NATO-a, nije više angažovana u međunarodnoj koaliciji koju predvode SAD u napadu na irački grad koji već dvije godine kontroliše militantna "Islamska država".

Mosul je, kako navodi Reuters, grad koji je nekada bio dio Otomanskog carstva i na koji Turska još uvjek gleda kao na svoju sferu uticaja.

Irak u međuvremenu, na tursko vojno miješanje gleda sa podozrenjem i svaki sporazum o Mosulu može predstavljati veliki izvor tenzija između dva susjeda.

Američki ministar odbrane Ash Carter je u Ankari jasno stavio do znanja da potencijalna uloga Turske u aktuelnoj kampanji na Mosul još uvjek treba da bude dogovorena i da su visoki odbrambeni zvaničnici SAD, naveli da je pomoć koja nije vojnog karaktera takođe moguća.

"To će naravno morati da bude nešto sa čim će iračka vlada morati da se saglasi i ja mislim da smo u principu postigli dogovor" rekao je Carter novinarima koji su sa njim putovali u Tursku, dajući svoju uslovnu podršku za jedan vid turske uloge u dešavnjima u Iraku.

"Ali sada smo na praktičnim pitanjima u vezi toga ...i to je ono na čemu radimo."

Turska je u dubokom konfliktu sa iračkom vladom zbog prisustva njihovih snaga u kampu Bašika u blizini Mosula, gdje obučajavaju na hiljade trupa.

Erdogan je upozorio na mogućnost sektaškog sukoba ako se iračka vlada u potpunosti osloni na šiitske milicije u preuzimanju uglavnom sunitskog Mosula iz ruku militanata "Islamske države".

XS
SM
MD
LG