Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Server za RSE: EU da se povuče iz pregovora Beograda i Prištine


Danijel Server

Evropska Unija bi trebalo da se povuče iz pregovora između Beograda i Prištine, kao što su to učinile i SAD, izjavio je za RSE Danijel Server, profesor Univerziteta Džon Hopkins.

“Kosovo je suverena drzava, Srbija je suverena drzava. U normalnim okolnostima, suverene drzave odluce kako će komunicirati na bilateralnoj osnovi. Svakako će biti prilika koje će iziskivati pomoć SAD i Evrope, ali normalni odnosi izmedju suverenih drzava zahtevaju skoro stalni dijalog o bitnim pitanjima”, ističe Server.

Kada je reč o graničnom sporu sa Crnom Gorom, Server smatra da on nema preveliki značaj i da to uviđaju i ozbiljni opozicioni političarim, te da čitav ovaj slučaj se pre svega tiče unutrašnje politike na Kosovu a ne njegovih odnosa sa Crnom Gorom.

“Po mom mišljenju, pametni političari bi priznali ovu granicu. Besmisleno je da brinu oko toga. Pogrešna je procena da će se neko u Vašingtonu zabrinuti oko ovog pitanja. Crna Gora će postati član NATO-a i nije pametno da Kosovo, koje takodje želi da bude primljeno u ovu organizaciju, da se suprotstavlja članu NATO-a, jer će Crna Gora imati pravo veta na prijem Kosova”, ističe Server.

XS
SM
MD
LG