Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Indija i Rusija potpisale vojne ugovore vrijedne milijarde dolara


Ruski vojni helikopter

Indija i Rusija potpisali su vojne i energetske ugovore vrijedne milijarde dolara nakon sastanka njihovih čelnika u južnoj indijskoj državi Goa u subotu.

Šesnaest sporazuma objavljenih u prisustvu ruskog predsjednika Vladimira Putina i indijskog premijera Narendre Modija uključuju ugovor o nabavci ruskog raketnog sistema i zajedničku proizvodnju helikoptera i brodova.

Putin i Modi također su inaugurirali projekat izgradnje dva nova reaktora u elektrani Kudankulam u državi Tamil Nadu, koji je razvijen uz pomoć ruske tehnologije.

Ceremonije su uslijedile nakon razgovora delegacija predvođenih Putinom i Modijem na marginamna samit BRICS-a, pet ekonomskih sila u nastajanju, na kome su se Rusiji i Indiji pridružili Brazil, Kina i Južna Afrika.

Osim vojne saradnje, polja na kome Delhi i Moskva imaju partnerstvo duže od 60 godina, dvoje saveznika iz hladnog rata također su objavili bližu saradnju u sektorima u obimu od istraživanja svemira, ugljikohidrata, upravljanja gradovima i željeznica.

Među ključnim ugovorima je indijska nabavka ruskih raketnih sistema S-400 Triumf koji mogu biti korišteni protiv zračnih meta u dometu od 400 kilometara i zajednička proizvodnja ruskih helikoptera Kamov 226T i četiri broda 11356 za indijske oružane snage, prenosi dpa.

XS
SM
MD
LG