Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo usvojilo rezoluciju kojom se traži oslobađanje Nehata Tačija


Kosovski parlament

Skupština Kosova usvojila je rezoluciju kojom traži hitno oslobađanje Nehata Tačija, direktora policije Južne Mitrovice, koga su srpske vlasti uhapsile 29. septembra na graničnom prelazu Končulj.

Pred poslanicima su se našle dve rezolucije koje zahtevaju oslobađanje Tačija, ali i prekid dijaloga sa Srbijom dok do toga ne dođe. Tu rezoluciju podržale su opozicione partije, ali ona nije prošla.

Usvojena rezolucija poslanika Armenda Zemaja, iz Demokratskog saveza kosova, zahteva od EU, posrednika i garanta dijaloga Kosova i Srbije, da putem svojih mehanizama utiče na Vladu Srbije da se Tači nađe na slobodu.

Takođe, Vlada Kosova će staviti do znanja EU da ovakvo delovanje Srbije rizikuje odnos dve zemlje i proces dijaloga, “što nas primorava na reciprocitet”.

Od EULEX-a se traži da se izjasni po pitanju Tačija, a od Interpola da Policija Kosova postane deo te organizacije i da se insistira na tome da se političke poternice Srbije uklone iz njihovog sistema.

Premijer Kosova, Isa Mustafa, rekao je dan ranije da uslovljavanje dijaloga sa oslobođenjem Nehata Tačija nije u interesu Republike Kosova, već je to u interesu pojedinaca u Srbiji koji su već inicirali ovo pitanje.

Dodao je da dijalog mora da se nastavi zbog mnogih nerešenih problema između dve zemlje.

XS
SM
MD
LG