Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Abas na udaru Hamasa zbog prisustva Peresovoj sahrani


Mahmud Abas i Benjamin Netanjahu

Militantna palestinska organizacija Hamas je oštro kritikovala palestinskog predsednika Mahmuda Abasa što je prisustvovao sahrani bivšeg predsednika Izraela Šimona Peresa, označivši ga Jevrejinom, uz poruku da bi trebalo da se pridruži "Peresu u paklu".

"Taj čovek koji tvrdi da predstavlja palestinsko javno mnjenje je po verskim standardima Jevrejin. Po milioniti put: On ne predstavlja nas, on je kreacija Izraela i nadamo se da će se pridružiti Peresu u paklu", izjavio je Mahmud al-Zahar za iransku TV , kako je preneo Tajms of Izrael.

Abas, vođa sekularnog Fataha, je u petak prisustvovao sahrani Peresa u Jerusalimu, na čelu tri zvaničnika Palestinske uprave, uključujući nekad glavnog pregovarača s Izraelom Saeba Erekata, generalnog sekretara Izvršnog komiteta PLO (Palestinske oslobodilačke organizacije).

Jedan zvaničnik Palestinske uprave izjavio je odmah potom da Abas nije žalio što je bio na sahrani kojoj je prisustvovalo najmanje 80 svetskih lidera i da je rekao je da je došao zbog toga što veoma poštuje Peresa.

Abas i izraelski premijer Benjamin Netanjahu su se rukovali i kratko razgovorali na sahrani.

Palestinski predsednik nije bio u Jerusalimu od 2010. godine, kada se sastao s Netanjahuom. Dvojica lidera rukovali su se u novembru prošle godine na samitu o klimi u Parizu, a direktni izraelsko-palestinski pregovori o miru doživeli su krah još pre toga u aprilu 2014.

Abas je posle sahrane u subotu govoru u Vitlejemu najavio da će Palestinci "pobediti okupaciju". Taj njegov govor smatra se pokušajem da se odbace kritike što je išao na sahranu.

"Nemamo iluzija da će se okupacija sutra okončati. Ali oni mogu da rade šta žele. grade (naselja) ako im je po volji, mi ćemo graditi našu domovinu i osnovati buduću državu s Jerusalimom kao glavnim gradom", rekao je Abas.

Ujedinjena Arapska lista, četvrta po veličini u izraelskom parlamentu, nije poslala delegaciju na sahranu. Vođa te partije Ajman Odeh rekao je da je Peresov pogreb bio deo nacionalnog dana žalosti u kome Arapi u Izraelu nemaju mesta, između ostalog ni u pričama o Peresu kao čoveku koji je izgradio izraelsku odbranu.

XS
SM
MD
LG