Dostupni linkovi

Jerusalim: Brojni zvaničnici na sahrani Šimona Peresa


Sahrana Šimona Peresa
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Izraelci i zvaničnici iz cijelog svijeta okupili su se danas u Jerusalimu na sahrani bivšeg izraelskog predsjednika i dobitnika Nobelove nagrade za mir Šimona Peresa.

Predsjednik SAD Barak Obama rekao je da je dolazak palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa na sahranu izraelskog lidera Šimona Peresa podsjetnik da ima "nezavršenog posla" u vezi sa mirom na Bliskom istoku.

Obama je u govoru koji je trajao 20 minuta rekao da je Peres, bivši premijer i predsjednik, uvijek težio ka rješavanju izraelsko-palestinskog konflikta i da je tretirao obje strane ravnopravno.

Bivši predsjedik SAD-a Bil Klinton je istakao da je Šimon Peres bio najveći sanjar Izraela, naglasivši da je izuzetno poštovao Peresovu sposobnost da gleda izvan najvećih poraza kako bi iskoristio mogućnosti.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas i izraelski premijer Benjamin Netanjahu na sahrani su se rukovali i razmijenili nekoliko riječi.

"Prošlo je mnogo, mnogo vremena", rekao je poslije rukovanja Abas Netanjahuu i njegovoj supruzi Sari prije početka ceremonije.

Netanjahu je poželio dobrodošlicu Abasu i rekao mu da cijeni njegov dolazak u ime izraelskog naroda.

Izraelsko-palestinski pregovori su u prekidu od 2014. godine, a Abas i Netanjahu ne slažu se u vezi sa politikom širenja naselja za jevrejske doseljenike na Zapadnoj obali, palestinskom državom i ostalim pitanjima. Njih dvojica nisu direktno razgovarali od 2010. godine.

Peres je umro u sredu u 94. godini u bolnici kraj Tel Aviva od posledica moždanog udara.

XS
SM
MD
LG