Dostupni linkovi

Tači: Bratski i zajednički interes da se produbi saradnja s Albanijom


Hašim Tači i Bujar Nišani u Tirani
Hašim Tači i Bujar Nišani u Tirani

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas u Tirani da se u odnosima Kosova i Albanije rukovodi "bratskim pristupom" i zajedničkim interesom da se produbi politička, ekonomska i kulturna saradnja, i da se unapredi proces integracije u Evropsku uniju (EU) koji je osnovni projekat u službi mira, stabilnosti i razvoja.

Ta saradnja, dodao je on, „vodi se i zajedničkim interesima za produbljivanje političkog, ekonomskog i kulturnog delovanja, i radi unapređenja evropskih integracija, što je osnovni projekat u službi mira, stabilnosti i razvoja“.

On je dodao da nakon zajedničkih sporazuma i sastanaka dveju vlada, trgovinska razmena je dospela šifru od 200 miliona eura.

Tokom ove posete, Tači je održao odvojene sastanke sa predsednikom i premijerom Albanije, Bujarom Nišanijem i Edi Ramom.

Nišani je kazao da je Kosovo konsolidovana država i da nastavlja da uspešno sprovodi reforme u oblastima ekonomije, vladavine zakona, kao i izgradnje demokratskih institucija.

S druge strane, Edi Rama, poručio je da je regionalna saradnja ključ mira, stabilnosti i razvoja regiona.

Tači je takođe naglasio da će Kosovo nastaviti potpunu normalizaciju odnosa sa Srbijom, jer je jedino rešenje, kako je on rekao, nastavak dijaloga.

Normalizovanje odnosa između Kosova i Srbije, prema njemu, utiče i na regionalnu stabilnost i jačanje odnosa među državama u regionu.

„Mi smo posvećeni normalizaciji naših odnosa putem dijaloga, jer samo putem dijaloga jačamo našu državu Kosovo“, rekao je on.

Kao jedan od glavnih regionalnih projekata izdvojen je onaj iz infrastrukture koji povezuje Drač, Prištinu i Niš.

XS
SM
MD
LG