Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Orban: Glas protiv migranata je u korist Mađarske


Viktor Orban

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da će glas "Ne" na današnjem referendumu o planu EU za raspodelu tražilaca azila u zemljama-članicama biti u korist suvereniteta i nezavisnosti Mađarske, dodajući da će podneti ostavku ako većina bude glasala "Da".

Agencija AP ocenjuje da je Orban govorio o eventualnom podnošenju ostavke kako bi uticao na izlaznost na birališta.

Referendum nema obavezujuće pravne posledice po Evropsku uniju, ali je Orban izrazio nadu da će povećati pritisak na Brisel.

"Najznačajnija stvar za mene sledeće nedelje biće da odem u Brisel, održim pregovore i uz pomoć ovih rezultata, ako budu adekvatni, da pokušam da obezbedim da ne bude obavezno prihvatanje ljudi u Mađarskoj koje mi ne želimo", rekao je Orban, pošto je glasao na biračkom mestu u jednoj osnovnoj školi.

Orban je takođe izrazio nadu da će i u drugim zemljama biti referenduma protiv plana EU za obaveznu raspodelu izbeglica u zemljama-članicama.

"Ponosni smo što smo prvi. Na žalost, mi smo jedini u Evropskoj uniji koji su uspeli da održe (referendum) o pitanju migranata", rekao je premijer Mađarske.

U Madjarskoj se održava referendum o prihvatanju migranata kojim premijer Viktor Orban želi da dobije podršku građana za protivljenje sporazumu o ravnomernoj raspodeli tražilaca azila po zemljama EU.

XS
SM
MD
LG